Fler bidrag från samma lag?
Det är inget problem.
Det är inget något hinder. Med produkten ska vara ett resultat av lagets samarbete.
Produkter får delta oavsett vilken metod som används vid framställning. Framställning skall ske professionellt och följa gällande lagar och förordningar.
Det finns ingen övre eller under gräns för deltagande företags storlek.
Det ska alltid ingå minst en yrkesverksam råvaruproducent i laget.
Nytt för 2018: Du kan tävla själv eller bilda ett lag. Ett lag består av personer från olika företag eller verksamheter. Lag tilldelas extra poäng vilka adderas till slutpoängen.
En möjlig extra lagmedlem kan en yrkesverksam formgivare, förpackningsdesigner eller kommunikatör. Laget består av max tre medlemmar.
Med råvaruproducent avser vi personer som odlar, föder upp, plockar, fiskar och med råvara de oförädlade produkter som blir resultatet av tidigare nämnda aktiviteterna.
Exempel: En mjölkbonde är råvaruproducent av mjölk och kött. Arla är förädlare av mjölkråvara och inte råvaruproducent till grädden i en glass. Arla kan delta i ett lag som förädlade av råvaran mjölk.
Råvaran i tävlande produkt SKALL vara producerad av den råvaruproducenten som ingår i laget. Råvaran producerad/har sitt ursprung i landskapet.
Drycker med eller utan alkohol får delta i Matverk förutsätt att de är förädlade.
Grundinställningen är att det inte är önskvärt. Tävlingsledningen i respektive deltävling kommer ta beslut utifrån följande.
Ej tillåtet:
a. Produkten finns till försäljning hos grossist eller på flera försäljningsställen
b. Produkten finns redan på marknaden med råvara från annan producent än den tävlande.
Tillåtet:
c. Produkten finns till provförsäljning i enskild butik/försäljningsställe/restaurang från 1 januari tävlingsåret.
d. Det ska på ett trovärdigt sätt kunna visas av tävlande lag att produkten är ett resultat av tävlingen Matverk
Om produkten är framtagen i ett samarbete mellan lagets medlemmar så är det inget hinder.
Mervärden som kommer beaktas vid bedömning av produkten är:
Det är den som plockar. När det gäller vilda bär kan inköpare klassas som ”råvaruproducent” om bärens ursprung kan härledas till aktuellt landskap.
Hur produkterna presenteras för juryn kommer skilja sig mellan tävlingarna. Det kommer vara anonym inlämning eller så kommer ni att få möjlighet att presentera er produkt vid inlämning. Det gäller då följande frågor:
Er tävlingsledning ger närmare information vad som är aktuellt vid er landskapstävling
Det skiljer sig mellan de olika landskaptävlingarna. Gemensamt för alla är att eventuella priser ska öka produktens möjlighet att framgångsrikt introduceras på marknaden.
Vinnande lag blir alltid bjudna att delta vid Forum Nyköping. Två dagar matprat, galamiddag och priscermoni.
Om ni är flera i landskapet som vill tävla så kan vi hjälpa till med att genomföra en regiontävling. Kontakta oss på Gastronomiska samtal.
I mitten av januari sammanträder riksfinalens jury. Hälften av juryns medlemmar bedömer ätupplevelse och teknik. Den andra halvan av juryn bedömer marknadspotential, innovation och regional koppling. Resultatet sammanställs och endast juryns ordförande och tävlingsledaren får kännedom om slutresultatet. Vid Forum Nyköping i slutet av januari tillkännager vi vilka som är pristagare och vilka som blir tilldelade hedersutmärkelser.
. . .
Fler frågor? Kontakta oss per epost.